המזגן עובד אבל עדיין חם מאוד ליד החלון…
אנחנו יושבים בבית או במשרד… המזגן מעלינו עובד בעוצמה מלאה, ועדיין חם לנו. מעין חום כזה ש"חודר" לעצמות. חום שמרגיש לנו קצת כמו בחוף הים: נעים איתו ב-5 הדקות הראשונות, ואח"כ – רק מחפשים איך לברוח. ואם הקשבנו לאנשי מיזוג האוויר והחלפנו את המזגן בדגם חזק יותר, או שהקשבנו ליועצי הבידוד ושיפרנו את האטימה של הבית או המשרד – סביר להניח שהבעיה לא ממש נפתרה. אולי יהיה לנו קצת פחות חם עכשיו אבל הרבה יותר רועש, הרבה יותר צריכת חשמל, ופחות אוויר צח לנשום !
הבעיה הזו מוכרת מאוד בחללים מזוגגים. האפקטיביות של מערכת מיזוג אוויר צונחת משמעותית ככל שיש יותר חלונות או קירות שקופים. מערכת מיזוג האוויר הסטנדרטית (חשמל) אינה אפקטיבית עבור מבנים שקופים. החום שייכנס דרך מבנה שקוף, גם אם הוא אטום לחלוטין לכניסת אוויר, הוא גדול מאוד ביחס ליכולת פינוי החום של מערכת מיזוג האוויר.
מעבר חום בקרינה
הסיבה העיקרית לבעיה הזו נובעת ממנגנוני מעבר החום השונים. נסביר:
ביום קיץ חם, חום השמש יחדור אל המבנה שלנו בשלושה מסלולים עיקריים: הולכה, הסעה וקרינה. הולכת חום תהינה דרך קירות המעטפת (בטון, בלוקים, אלומיניום, זכוכית וכו'); הסעת חום תהיה דרך הפתחים השונים לכניסה/יציאת אוויר (חלונות, דלתות, "דליפות" אוויר, וכו'), או דרך שינויים באחוזי הלחות של האוויר (אוויר לח למשל "יספח" אליו יותר חום מאשר אוויר יבש).
דרך נוספת ומשמעותית הרבה יותר למעבר חום היא קרינה אלקטרומגנטית. במנגנון זה, גופים חמים מחוץ למבנה (כמו השמש למשל, בניינים סמוכים, וכו') יעבירו חום בקרינה ישירות אל תוך המבנה. חומרים כמו רהיטים, ריצוף, וגם בני אדם, יקלטו את הקינה ויתחממו מיידית, עוד בטרם יספיק אוויר החדר להתחמם. במילים אחרות, גוף האדם יהיה הרבה יותר חם מהאוויר הסובב אותו.
מנגנון מעבר החום בקרינה שונה לחלוטין מהסעה או הולכה. מעבר חום בקרינה הוא "אנרגטי" יותר, מהיר יותר, עוצמתי יותר, ועם עבירות גבוהה מאוד במחיצות שקופות כמו זכוכית או אוויר, וגם במחיצות בהירות ובוהקות כמו תריסים לבנים, מתכות מבריקות ועוד. קצב חדירת החום, כמו גם כמות החום הם גבוהים מאוד. מערכות מיזוג האוויר הסטנדרטיות (דחיסה) אינן מתאימות לעבודה בקצבים שכאלה. הן מבוססות על פינוי חום ישירות מהאוויר, ולא מהגופים החמים. כלומר, במצב שבו הגופים הרבה יותר חמים מהאוויר הסובב אותם – שימוש במיזוג אוויר סטנדרטי הוא בזבזני ומיותר. מיזוג האוויר יסייע בקירור האוויר אבל… הגופים ימשיכו להישאר חמים מאוד…
איך מתמודדים?
ישנן שיטות רבות להתמודדות עם מעבר חום בקרינה. החל משימוש בצמחייה ירוקה, דרך פתרונות הצללה חכמים, שימוש בחומרים רפלקטיביים, בחירת צבעים נכונה, שינוי מיקומים פתחים (מסלולי כניסה/יציאה של אוויר), חלונות "חצי-שקופים", מסה תרמית, חומרי ספיחה ועוד. אנשי המקצוע הרלוונטים ילמדו את המאפיינים השונים של כל פרויקט ויתאימו את הפתרון ההנדסי הטוב ביותר. הם בד"כ ייקחו בחשבון את תנאי האקלים המקומי, שיקולי אדריכלות, פונקציונליות נדרשת ושיקולי עלות-תועלת בהתאם להעדפות המזמין.
מידע נוסף:
ואם בכל זאת אתם במשרד עכשיו, השמש חודרת פנימה וחם לכם מאוד. או אם חשוב לכם לצמצם משמעותיות את עלויות החשמל למיזוג אוויר מבלי להשקיע בתכנון הנדסי – יש גם פתרון מהיר לבעיה. הדביקו יריעה רפלקטיבית על השטחים המזוגגים (כמו יריעת אלומיניום פשוטה שיש בכל מטבח). הקפידו שהחלק המבריק יופנה כלפי חוץ המבנה. יריעת האלומיניום תצמצם את כניסת האור לבית (וגם תחמם קצת את הסביבה החיצונית) – אבל לפחות יהיה לכם נעים יותר לשבת ליד החלון…